Blommor & Icehotel

 Vi var där! Första gången någonsin som Icehotel haft konstnärligtsamarbete inne i hotellet med annat material än is och snö. Blomsterinstallationer förenade med is och snö till en magisk symbios!

I mars 2014 flög vår florist Anna Estin upp till Kiruna tillsammans med ett tjugotal skickliga florister från hela världen. Under ledning av världsmästaren i floristik, Per Benjamin, fick de möta en unik upplevelse genom hans arrangemang av floristisk workshop i Icehotel, Jukkasjärvi. Efter ha anlänt till anläggningen gav hotellets kunniga guide en rundvandring i icehotels inre med början i iskyrkan, vidare till Icehotel med entrén,pelarhallen, Icebar och slutligen alla kreativa hotellrum.

          

”Ett fantastiskt skådespel av ljus och is mötte mig när jag klev in i det unika Icehotel.  Inspirationen strömmade till som Torne Älv under våren!” berättar Anna Estin.

  Isen som används skördas från Torne Älv som rinner strax bakom Icehotel. Isen håller en mycket hög kvalitet och är otroligt klar och ren. På bilden här bredvid kan ni se hur klar isen är där Anna Estin står bakom en av ispelarna i kyrkan, pelaren uppmäter en tjocklek på ca 60 cm! Arbetet sker med is, snice och slush. Snice är en mix av is och snö, den ser ut som is men innehåller mer vatten och blir därmed starkare än snö. Slushen är snö eller snice som är uppblandat med större mängd vatten och används som bindemedel. De olika blocken forceras med yxa, motorsåg och olika typer av mejslar.

” Jag fick i uppdrag att skapa en installation i Pelarhallen tillsammans med Natalia Shumilova och Tomas de Bruyne. Vi blev därefter instruerade i hur man utformar blocken av is och snice. Verkligen jätteroligt material att jobba med! Sedan var det dags att planera arbetet och val av botaniskt material. När vi analyserade isens skimmer hittade vi hela spektrats kulörer, allt från rosa till gyllengul, från turkos till nattsvart marinblått. I vissa rum och ljus framträder vissa kulörer tydligare än andra, så valet av blommor och färgutbyggnaden i installationen måste planeras med hänsyn till den plats där den ska stå. I pelarhallen fann vi just många skiftningar i rosa och valde blommor utifrån det.” Förklarar Anna Estin.

           

   Pelarhallen är ett stort och avlångt rum kantat längs med hela mittgången av bastanta ispelare som sträcker sig kraftfullt upp mot det högt välvda taket. Från taket hänger flera enorma iskristallkronor och i mitten av hallen finns en önskebrunn. Rummet avslutas längst bort med en förtrollande vacker enhörning.

  

Icehotel håller en konstant temperatur på -5 grader och blommorna blir nerfrusna. ”Kylan fungerar som konservering och blommorna behåller sin färg och karaktär till dess att graderna stiger till smältgrader. Blommorna kan därmed hålls intakta hela året om kylan finns där” förklarar Anna Estin. Det förberedande arbetet av blomsterinstallationerna startade dock inte med blommorna utan med konstruktionen av ice och snice.

”Vi mätte upp och fraktade små pelare som vi skulle använda till salen och lade upp dem i ordning för att få en struktur på materialet. Vi hade då skissen klar för oss vad vi ville förmedla. Det var viktigt för oss att känslan av perspektiv och djup förstärktes och till den stora salen visste vi att det krävdes en större installation för att den inte skulle kuvas totalt under pelarnas dominans. Det färdiga resultatet mäter ca 6 meter i längd och 130 cm i höjd” berättar Anna Estin. ”Vi jobbade med att förstärka de kontraster som is och blommor ger. Det mjukt växande botaniska skulle bli än mer levande och de hårda raka isformationerna skulle kännas än mer strikta. Tillsammans skapas intressanta ytterligheter och en fascination för de olika elementen uppstår. Vi blev mycket nöjda med det färdiga resultat som vi tycker förmedlar den känsla vi ville uppnå.”

     

 

   Alla arbetsgrupper genomsyrades av en kreativ och inspirerand glädje i att ge sig i kast med de unika platserna och installationerna. På sju platser i Icehotel dekorerade floristerna med blommor. Här nedan följer ett bildgalleri av alla gruppers arbeten. Titta och njut!